Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

" ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΛΙΒΑΔΕΙΑ-ΕΣΠΕΡΟΣ ΛΑΜΙΑΣ 53-62 "

Τι είναι ομάδα;


"Ομάδα θεωρείται μια συγκέντρωση ανθρώπων με ξεκάθαρο και κοινό σκοπό. Αυτό όμως που ξεχωρίζει την τυπική ομάδα από τη μάζα (γιατί και μια συγκέντρωση για διαδήλωση έχει ξεκάθαρο και κοινό σκοπό), είναι η κοινή ευθύνη κι η ισχυρή αλληλεξάρτηση κι αλληλεπίδραση, χαρακτηριστικά που λείπουν από την απλή συγκέντρωση ανθρώπων (άτυπη ομάδα) (Cohen & Bailey, 1997: O’Connor, 2006). Τα μέλη μιας ομάδας θεωρούν τους εαυτούς τους ως μια ξεχωριστή οντότητα, με διακεκριμένα όρια κι ιδιότητες από τις άλλες ομάδες, βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα το ομαδικό συμφέρον παρά το ατομικό, ενώ οι ατομικοί στόχοι ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό με τον ομαδικό (Cohen & Bailey, 1997: O’Connor, 2006).
Το άτομο έχει ανάγκη να εντάσσεται σε μια ομάδα και να ταυτίζεται με αυτήν, ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες του, να αισθάνεται ασφάλεια, δύναμη, κοινωνικό κύρος κι αυτοεκτίμηση, να επικοινωνεί με άλλα άτομα με τις ίδιες πεποιθήσεις, να ξεχωρίζει από το πλήθος και να αποκτά γνώσεις και πληροφορίες (Tarricone & Luca, 2002). Σε αντάλλαγμα το κάθε μέλος προσφέρει στην ομάδα εργασία, γνώσεις και δεξιότητες, καθώς και συμπεριφορές στήριξης κι ενίσχυσης της ομαδικής συνοχής (Barry & Stewart, 1997).
Τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια ομάδα είναι η συνοχή, η δομή κι η ιεραρχία, η κοινή ταυτότητα και το μέγεθός της (Κάντας, 1995), ενώ οι βασικοί τύποι ομάδας που συναντάμε είναι (Cohen και Bailey, 1997, σελ. 242-3):
-          Ομάδες Εργασίας: μόνιμες ομάδες (π.χ. ομάδα παραγωγής) είτε αυτοδιοικούμενες είτε υπό επίβλεψη.
-          Παράλληλες Ομάδες: τα μέλη της προέρχονται από διαφορετικά τμήματα και συστήνονται για την επίλυση προβλημάτων και τη βελτίωση της απόδοσης.
-          Ομάδες Έργου: συστήνονται από μέλη διαφορετικών τμημάτων για ένα μόνο συγκεκριμένο έργο και διαλύονται μετά την ολοκλήρωσή του.
-          Διοικητικές Ομάδες: υπεύθυνες για τη συνολική απόδοση μιας επιχείρησης.

Τέλος, τα στάδια που ακολουθεί συνήθως η πορεία μιας ομάδας είναι (Schermerhorn et al., 2003):
-          Διαμόρφωση: γνωρίζονται τα μέλη μεταξύ τους και γίνεται η τελική επιλογή.
-          Σύγκρουση: εμφανίζονται οι διαφορές των μελών, καθώς και τα διαφορετικά κίνητρα και στόχοι, ενώ δημιουργείται κι η τυπική ιεραρχία.
-          Κανόνες: δημιουργία κανόνων λειτουργίας και διανομή ρόλων.
-          Επίδοση: η ομάδα αφοσιώνεται στο στόχο της κι ευδοκιμεί.
-          Διάλυση: όταν αποτυγχάνουν στο σκοπό τους ή όταν έχουν συγκροτηθεί για συγκεκριμένο έργο και χρόνο."
  Τα πράγματα πραγματικά είναι απλά. Ο Έσπερος σήμερα ήταν ομάδα με Ο κεφαλαίο σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, καταφέρνοντας να πάρει μια τεράστια νίκη στην έδρα της Λιβαδειάς. Τώρα δουλειά και κάθε παιχνίδι τελικός. Αν όλοι είναι όπως ήταν σήμερα, μια γροθιά, η ομάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανένα. 
Διαιτητές: Τσάλας - Σπυρόπουλος.
Τα δεκάλεπτα: 16-10, 27-28, 43-43, 53-62.
ΛΙΒΑΔΕΙΑ (Ζητουνιάτης): Ταμπίτσικας 2, Αθανασόπουλος 6, Φωτίου 14 (2), Κατσαρός 6, Δελέγκος 4, Κουλουριώτης 6, Τζέμης 1, Λιάντζας 1, Δημητριάδης 13 (1).
ΕΣΠΕΡΟΣ ΛΑΜΙΑΣ (Γ. Σοφογιάννης): Καργιώτης, Μαγιντόμπε 12 (1), Αποσκίτης 10 (2), Γκρινιάρης 2, Σοφογιάννης Μ. 17 (2), Μπέλλης, Καζάκος 5 (1), Γιαννουζάκος 16 (1), Φούντας, Σπυρόπουλος. 

ΥΓ 1: Η ομάδα έδωσε απαντήσεις σήμερα και ο νοών νοείτο!!

ΥΓ 2: Όσον αφορά το θέμα Χρήστου μόνο εικασίες δεν θα κάνουμε και θα περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης

3 σχόλια:

  1. πολλα συνχαρητηρια στην ομαδα και στους παιχτες της εκαναν μεγαλη προσπαθεια για αυτο το διπλο (ελπιζω ο μανθος να μην εχει καποιο σοβαρο τραυματισμο) ελπιζω και η συνεχεια του πρωταθληματος να βρει την ομαδα τοσο δεμενη και να εχει της νικες που τοσο πολυ της αξιζουν (με περισοτερη ευστοχια στα τριποντα) και παλι συνχαρητηρια

    Υ.Γοσο για τον χρηστου καλη συνεχεια σε οτι και να κανει

    Γιαννης Αθανασακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλαμανα ....ειπαμε,ολα τα ματς σα να ειναι το τελευταιο γιατι περιμενουν στην γωνια οι καλοθελητες να σας σουβλισουν.ΕΥΓΕ για το κουραγιο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι εγινε με τον Χρηστου ρε παιδιά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή